Klassiek modern | Jurgen Weyne
Klassiek modern | Jurgen Weyne
Klassiek modern | Jurgen Weyne
Klassiek modern | Jurgen Weyne
Klassiek modern | Jurgen Weyne
Klassiek modern | Jurgen Weyne
previous arrow
next arrow

Klassiek modern | Jurgen Weyne

Er is gebruik gemaakt van gerecupereerde materialen

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat deze woning, gerealiseerd door architect Jurgen Weyne, splinternieuw is. Hij ziet er klassiek uit van buiten en de binnenkant is landelijk met een strakke afwerking. Toch werd hij pas in 2016 opgeleverd. Maar niet alles aan de woning is nieuw: er is veel gebruik gemaakt van gerecupereerde materialen.

Landelijk met een strakke inrichting moest het worden. Veel ramen voor een natuurlijke lichtinval, de juiste sfeer en materialen… “Het was een totaalpakket van architectuur, interieur en de tuin. Ook het bijgebouw in de tuin heb ik ontworpen”, vertelt Jurgen. “Het perceel had talrijke bomen en veel schaduw. Dat leidde tot de huidige inplanting van de woning, het bijgebouw en de oprit. Het bijgebouw met terras werd ingeplant op de plaats waar de zon het langst schijnt. Als gevolg daarvan zijn de oprit en inkom aan de andere zijde gelegen. Ook in de verdere aanplanting van de tuin hebben we de nodige inspraak gehad.”

Stenen met een tweede leven

We zien bij deze woning veel hout gecombineerd met zwart en wit. Het gebruik van kwalitatief goede materialen valt op: veel eikenhout en staal. Niet al het materiaal is nieuw. Eén van de wensen was dat er gerecupereerde materialen gebruikt zouden worden, om een oude sfeer te verkrijgen. “Op de trap, in de bijkeuken en in de hamam zijn boomse tegels gebruikt in combinatie met natuursteen. Ook de bakstenen zijn recuperatie. Het is een combinatie van oude paepesteen en klampesteen. In combinatie met een 6 mm voeg is een juist kleurenpallet bekomen. Het zijn stenen van misschien wel tachtig jaar oud die nog heel lang meegaan.”

Keuken, eikenhout, staal, natuursteen, Beltrami, klassiek modern, Jurgen Weyne

Eikenhout en staal: kwalitatief goede materialen die ink wat sfeer met zich meebrengen. Het natuursteen in deze woning is afkomstig van Beltrami.


“Er werden gerecupereerde materialen gebruikt om een oude sfeer te verkrijgen”


Alle domotica is makkelijk aan te sturen dankzij HINT bvba uit Dudzele.

Badkamer, vrijstaand bad, shutters, bad, sanitair, klassiek modern, Jurgen Weyne

De bewoners kunnen niet alleen genieten van een stoomdouche en een vrijstaand bad, maar ook van een hamam en eigen dressing.

Wastafel, badkamer, lavabo, sanitair, grote spiegel, klassiek modern, Jurgen Weyne

Slaapkamer, master bedroom, bed, dressing, houten balken, natuurlijke materialen, klassiek modern, Jurgen Weyne

De gordijnen en andere raamdecoratie werden verzorgd door Vyvey, het andere interieur.

Bijgebouw met rieten dak
Op het dak werden bourgondische tegelpannen gebruikt die je vaak ziet in Noord-Frankrijk en Engeland. Dat combineert mooi met het rieten dak op het bijgebouw. Het bijgebouw wordt vooral gebruikt wanneer er vrienden op visite komen. “Als ze een barbecue geven en het wordt kouder, dan kunnen ze daar binnen gaan zitten met de deuren open. De barbecue doet dan dienst als open haard waar omheen het gezellig warm blijft”, aldus Jurgen.

Bijgebouw, rieten dak, stalen ramen, Metaal op Maat, klassiek modern, Jurgen Weyne

Alle stalen ramen werden gemaakt door Metaal op Maat, ook de ramen van het bijgebouw.

Architect Jurgen Weyne realiseerde zowel de woning als het bijgebouw in samenwerking met aannemer Damme bouw.


“Alle ruimtes die voorzien zijn van vloerverwarming hebben een eigen temperatuurregeling”


Het dakwerk met daarop de bourgondische tegelpannen werd gerealiseerd door L.Vandenbussche & Zoon.

Ventilatiesysteem b
Ook de technieken die in de woning zijn toegepast, zijn bijzonder modern, waardoor de woning niet alleen voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van comfort, maar ook op het gebied van duurzaamheid. De badkamers (met stoomdouche, hamam en dressing), de vier slaapkamers en ruime living worden verwarmd middels een geothermische warmtepomp. Alle ruimtes die voorzien zijn van vloerverwarming hebben een eigen temperatuurregeling. Het dak en de muren zijn goed geïsoleerd voor het behoud van de warmte en koelte.

Een goed geïsoleerde woning moet natuurlijk flink geventileerd worden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van ventilatiesysteem b. Daarbij wordt schone lucht toegevoerd en oude lucht afgevoerd, waardoor er een continue doorstroom is van verse lucht. In het ventilatiesysteem werd een professionele luchtbevochtiger geïntegreerd die noodzakelijk is voor de duurzaamheid van houten meubelen en parket. De techniek werd, net als de audio installatie, weggewerkt in het plafond of onzichtbaar geïntegreerd in het maatwerk.

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten

 

Meer projecten van Jurgen Weyne bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: