Interieur met beton, ICOON.BE, hedendaags, bouwmateriaal, puur, verfijnd, architectuur

Interieur met beton | ICOON.BE

Aan een druk kruispunt in Waasmunster bevindt zich een smalle dreef die toegang geeft tot een verdoken, achterliggend perceel. Het koppel gaf aan Frederik de Smet de opdracht om hun droomwoning te realiseren. Beide partijen hadden elkaar al eerder kennis gemaakt tijdens een openhuizenweekend. Ze bezochten toen een woning van icoon. be architecten in Brasschaat waar ze meteen onder de indruk waren van beton als hedendaags bouwmateriaal. De betonlook en -feel sloot immers dicht aan bij het karakter van hun toenmalige woonst, een ruime en hoge loft in Antwerpen.

Van kop tot teen beton

Er werd gebouwd met geïsoleerde betonnen sandwichpanelen, goed voor beton binnen én buiten, op vloeren, wanden en plafonds. Het interieur van de woning getuigt van een maniakale detaillering. Zo werden bijvoorbeeld alle voegen tussen de betonplaten op elkaar uitgelijnd. Voegen in vloeren, wanden en plafonds liggen rigoureus in elkaars verlengde en dit vanuit elke mogelijke blikrichting. Ondanks de verschillende afwerkingen van de betonnen onderdelen, zorgt precies dit gecontroleerd lijnenspel van naden, bekistingspanelen en krimpvoegen voor een sterk samenhangend geheel.

ABP-Bouwbedrijf bvba zorgde als ruwbouw aannemer voor de realisatie van de woning. De betonnen gevelelementen werden geleverd door Kerkstoel 2000+. De shutters van de carport werden vervaardigd door B.Art-Interieur.

Natuurlijke toets

Een betonnen interieur warm en leefbaar houden, vergt een holistische visie van de architect. Frederik de Smet had van bij zijn eerste voorontwerp reeds het meubilair en de verlichting voor ogen die hiervoor nodig zouden zijn. Om het beton te ‘verzachten’ werd beslist om in het ter plaatse gestorte plafond de nervenstructuur van de ruwe multiplex bekistingspanelen zichtbaar te houden. Samen met het gewolkte patroon van de gepolierde betonvloer zorgt dit voor een subtiele, natuurlijke toets. Om deze logica aan te houden, werden twee kastenvolumes precies in dezelfde multiplex panelen gerealiseerd.

Interieur met beton, ICOON.BE, hedendaags, bouwmateriaal, puur, verfijnd, architectuur

De kastenvolumes zorgen ervoor dat er aparte ruimtes ontstaan.

Interieur met beton, ICOON.BE, hedendaags, bouwmateriaal, puur, verfijnd, architectuur

De badkamer- en keukenkranen van Vola geven ook deze ruimtes weer extra karakter.

Totale openheid

Het robuuste betonnen volume vormt als het ware een schelp rondom de woonruimtes. Slechts twee strakke kastenvolumes zorgen voor een afscheiding met buiten en voor de definiëring van de ruimtes. Zo ontstaat er een carport, een inkom, een leefruimte, een terras en een master bedroom.

De keuken en slaapkamer worden van elkaar gescheiden door de ballustade van de trap

Interieur met beton, ICOON.BE, hedendaags, bouwmateriaal, puur, verfijnd, architectuur

Het buitenschrijnwerk werd geplaatst door ADR Construct (aluminium).

Doorzicht met privacy

De master bedroom wordt van de keuken afgescheiden door de zwarte, glazen balustrade van de trap en door een wit gordijn. Om meer natuurlijk licht in de slaapkamer te verkrijgen, werd een grote, cirkelvormige uitsparing in het betonnen dak gemaakt. Andere ronde uitsparingen van diverse diameters vinden we terug in de leefruimte, eetkamer en badkamer. Deze doorbreken de strakke rechtlijnigheid van het concept. Naast de carport bevindt zich de badkamer met een grote glaspartij. Aan de zijkant van de carport werd een houten lamellenwand voorzien om inkijk vanaf de straatkant te verhinderen.

Met een w-installatie van Ventico is de woning niet alleen mooi, maar ook praktisch en comfortabel.

Interieur met beton, ICOON.BE, hedendaags, bouwmateriaal, puur, verfijnd, architectuur

De cirkelvormige uitsparing in het betonnen dak zorgt voor licht en breekt de strakke lijnen.

Interieur met beton, ICOON.BE, hedendaags, bouwmateriaal, puur, verfijnd, architectuur

De badkamer werd op maat gemaakt door Schrauwen uit Brasschaat.

Onzichtbare designarmaturen

Het kookeiland in volkern staat centraal in de woning en valt op door de contrasterende witte kleur tussen al het grijs. Alle toestellen werden ingebouwd in hoge, zwarte kolomkasten. Sfeerverlichting van Wattt met zowel zichtbare als onzichtbare designarmaturen zorgt voor de warme, huiselijke toets. Voor de verwarming werd gebruik gemaakt van een lucht-water warmtepomp, aangevuld met een wandverwarming in de douchekamer.

De bewoners en de architect zijn beide blij met het prachtige resultaat!


“De ronde uitsparingen doorbreken de strakke rechtlijnigheid van het concept”


Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Fotografie Evenbeeld
____

Meer projecten bekijken van ICOON.BE?